8.7 Στάδια δημιουργίας ενός Podcast

Αφου έχουμε καταλήξει πλέον στη δημιουργία ενος Podcast το επόμενο στάδιο η προετοιμασία του σκεπτικού. Θα πρέπει να επιλέξουμε τη διάρκεια που θα έχει το αρχείο μας, είτε αυτό θα είναι αρχείο ήχου μόνο ή και εικόνας. Έπειτα ακολουθεί η συγκέντρωση και επιλογή του υλικού αυτού (π.χ. απο συνεντεύξεις) και με την κατάλληλη επεξεργασία και μίξη να καταλήξουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Επειδή όμως είναι επιτακτική η ανάγκη να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να το αξιοποιήσουν, θα πρέπει να μετατρέψουμε το τελικό αρχείο μας σε φορμάτ αναγνωρίσιμο από φορητές ψηφιακές συσκευές. Στη διαδικασία περιλαμβάνεται και η δημιουργία αναγνωστικών ενδείξεων (ID3 Tags) με τον τίτλο της εκπομπής, το όνομα του καλλιτέχνη, τον τίτλο του άλμπουμ και σχόλια. Επιπροσθέτως μπορούν να περιληφθούν ο αριθμός του επεισοδίου της εκπομπής, η ημερομηνία καθώς και μια διεύθυνση επικοινωνίας.

Έχοντας μιλήσει προηγουμένως για το πώς λειτουργεί το RSS, θα χρειαστεί να δημιουργήσουμε την αναγκαία για τον εντοπισμό και καταφόρτωση των Podcasts, τροφοδότηση νέων αρχείων μέσω RSS (Really Simple Syndication).

Καθώς το Internet αποτελεί το σπουδαιότερο παράγοντα για τη δημοσίευση ενος Podcast αρχείου, ιδιαίτερα σημαντική είναι η εύρεση ενός παρόχου υπηρεσιών Internet. Στην αναζήτηση πρέπει να ληφθούν υπόψη το μέγεθος του χώρου φιλοξενίας και το απαιτούμενο εύρος ζώνης που καθορίζεται από τη ζήτηση (bandwith). Αρκετοί πάροχοι υπηρεσιών Internet προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες και εργαλεία σε ότι αφορά τη διαχείριση των podcasts.

Τέλος, αφού έχουμε ολοκληρώσει όλα τα παραπάνω στάδια, το μόνο που μας απομένει είναι η δημοσίευση και κοινοποίηση του podcast που δημιουργήσαμε σε κατάλληλους καταλόγους στο διαδίκτυο (podcast directories).