3.2.8 Μειονεκτήματα της χρήσης του m-Learning

Οι περιορισμοί που δημιουργούνται από τη χρήση του m-Learning οφείλονται στο συνδυασμό της τεχνικής καθως επίσης και των προκλήσεων που αφορούν στην εκπαίδευση. Ωστόσο, μερικές από αυτές τις δυσκολίες τείνουν να εξαφανιστούν με τη συνεχή βελτίωση της τεχνολογίας.

Μερικές από τις δυσκολίες που μπορούμε να εντωπίσουμε είναι οι ακόλουθες:

  •     Ο κατακερματισμός της μαθησιακής εμπειρίας.
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε πανεπιστήμιο του Stanford  έδωσε κάποιες εξηγήσεις σχετικά με την κατακερματισμένη εμπειρία της μάθησης ύστερα από τη χρήση των κινητών συσκευών. Το προσωπικό του πανεπιστημίου επέλεξε την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας ως εκπαιδευτική διαδικασία, υιοθετώντας την άποψη ότι οι φορητές συσκευές θα μπορούσαν να προσφέρουν δυνατότητες επανεξέτασης, κατανόησης, ασφαλούς προφορικής εξάσκησης και ακρόασης μέσα σε ένα on-demand περιβάλλον.        

Το πρόγραμμα που αναπτύχθηκε είχε σκοπό να επιτρέψει στους χρήστες να εξασκηθούν σε νέες λέξεις με τη χρήση διαφόρων κουίζ. Οι μαθητές έπρεπε να επεξεργαστούν αυτή τη λέξη, να τη μεταφράσουν και να την αποθηκεύσουν στο σημειωματάριο της φορητής τους συσκευής ή να την ηχογραφήσουν σε αυτή, μέσα σε ένα σχεδιαστικά ολοκληρωμένο περιβάλλον ήχου-δεδομένων και κάτω από την καθοδήγηση και επίβλεψη του δασκάλου από απόσταση.

Είναι γνωστό όμως ότι “η μάθηση απαιτεί συγκέντρωση και προβληματισμό”. Για το λόγο αυτό, η μάθηση εν κινήσει (στο τρένο, σε μια καφετέρια, στον περίπατο) είναι γεμάτη με περισπάσεις. Οι μαθητές βίωναν καταστάσεις που τους αποσπούσαν την προσοχή διαρκώς. Η προσπάθεια μελέτης με τις φορητές συσκευές ήταν αδύνατη με απότερο σκοπό τη δυσκολία στη μάθηση. Επομένως, οι εφαρμογές για μάθηση θα πρέπει να σχεδιαστούν έχοντας κατά νου τις δυσκολίες αυτές. 

  •     Η έλλειψη καλά ανεπτυγμένων μεταγνωστικών δεξιοτήτων.
Με τον όρο μεταγνώση αναφέρουμε την ικανότητα των μαθητών να γνωρίζουν και να παρακολουθούν τις διαδικασίες τους κατά την εκπαιδευτική διαδικασία. Η εκπαίδευση κατά την εφηβική ηλικία υποδεικνύει ότι όσο πιο γρήγορα κατανοήσουν οι μαθητές τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να μελετούν σωστά, τόσο ευκολότερα θα εκτιμήσουν και θα οργανώσουν τον τρόπο μάθησής τους.


Η πρόκληση όσον αφορά τον τομέα της ασύρματης δικτύωσης και το m-Learning, είναι ότι οι μαθητές έχουν σχετικά μικρή εμπειρία σε αυτόν τον τρόπο παράδοσης και τις σχετικές εκπαιδευτικές διαδικασίες.      

Τέλος, πολλοί ειδικοί πάνω στο νέο αυτό μέσο μάθησης έχουν αναφέρει ως παράδειγμα αυτού ότι: “ορισμένοι εκπαιδευόμενοι δεν είναι σίγουροι σχετικά με την αξιολόγηση των προσωπικών μαθησιακών εμπειριών τους. Η έλλειψη εξωτερικής παρότρυνσης μπορεί να τους προκαλέσει πολλά ερωτήματα σχετικά με τους στόχους και τα επιτεύγματά τους.”

 Επομένως, η χρησιμοποίηση της τεχνολογίας του m-Learning και των συσκευών του στη διδασκαλία έχουν απώτερο σκοπό την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

Όταν μιλάμε για μεταγνωστικές δεξιότητες, θα πρέπει να κάνουμε μια διάκριση μεταξύ των μαθητών που έχουν την ικανότητα στην αυτο-παρακολούθηση και στην αυτο-εκτίμηση. Στην αυτο-παρακολούθηση, οι μαθητές αυτοί μπορούν εύκολα να παρακολουθήσουν την πρόοδό τους μέσω ενός προγράμματος που διεκπεραιώνει την εργασία τους, βάση ενός καθορισμένου χρονοδιαγράμματος μέχρι την αποστολή της και τέλος με την εμφάνιση των αποτελεσμάτων. Την πιο μεγάλη δυσκολία των μεταγνωστικών δεξιοτήτων παρουσιάζει η ικανότητα της αυτο-εκτίμησης, την ικανότητα δηλαδή του μαθητή να κρίνει από μόνος του πόσο καλά  έχει κατανοήσει την ύλη καθώς επίσης και να μπορέσει να μεταδώσει αυτή τη γνώση.





    Οι μικρές οθόνες και η δυσκολία πρόσβασης της πληροφορίας από το διαδίκτυο

Picture
Πολλές από τις κινητές και ασύρματες συσκευές παρουσιάζουν σημαντικά μειονεκτήματα όσον αφορά το μέγεθος της οθόνης αλλά και τη δυνατότητα πρόσβασης σε πληροφορίες που έχουν σχεδιαστεί με ένα τρόπο εμφάνισης βασισμένο στους παραδοσιακούς υπολογιστές στο διαδίκτυο. 

Βασισμένος στη δυνατότητα που έχουν οι φορητές συσκευές τη σημερινή εποχή για πρόσβαση σε πληροφορίες από ιστοσελίδες, ο καθηγητής  Jacob Neilsen (2003b) αναφέρει:

«Επί του παρόντος, το καλύτερο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι πως οι δικτυακοί τόποι έχουν επανασχεδιαστεί ώστε να εξαλειφθούν πολύπλοκα γραφικά και πολλαπλές στήλες. Στη χειρότερη περίπτωση, οι δικτυακοί τόποι δεν παρέχουν καμία έκδοση για κινητές συσκευές, έτσι ώστε να λαμβάνουμε παραμορφωμένες εικόνες και στήλες που είναι σχεδόν αδύνατο να τις διαβάσουμε. Σαφώς υπάρχουν και οι παραδοσιακές ιστοσελίδες οι οποίες προβάλουν το υλικό τους σε χρήστες που γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι διαθέτουν μεγάλη οθόνη.»

Για την ικανοποίηση των φορητών συσκευών, οι παροχείς ιστοσελίδων αλλά και άλλων υπηρεσιών θα πρέπει να προσφέρουν συντομότερα άρθρα, απλοποιημένη πλοήγηση καθώς και επιλεκτικά χαρακτηριστικά, διατηρώντας μόνο ό, τι χρειάζονται για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που προορίζεται για φορητές συσκευές.
  •    Το υψηλό κόστος.
Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα για τη χρήση μιας ασύρματης συσκευής που να υποστηρίζει τις λειτουργίες του m-learning είναι το υψηλό κόστος. Με το να υποστηρίζουμε τη μάθηση μέσω φορητών ή ασύρματων συσκευών θα πρέπει να κάνουμε και τις ανάλογες επενδύσεις σε φορητές συσκευές για κάθε μαθητή αλλά και επιδοτήσεις συντήρησης και αναβάθμισης του λογισμικού τους. Επίσης, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για κατάρτιση ομάδας τεχνικής υποστήριξης διαθέσιμης οποιαδήποτε στιγμή να απαντήσει σε ερωτήματα των χρηστών και επίλυση των προβλημάτων αυτών. 

Ενώ σε άλλες χώρες η πρωτοβουλία αυτή υπάρχει εδώ και πολλύ καιρό, στην Ελλάδα μόλις το Σεπτέμβρη του 2009 δόθηκαν επιδοτήσεις σε μαθητές της 1ης Γυμνασίου για την απόκτηση φορητού υπολογιστή. Ελπίζουμε το σχέδιο αυτό να συνεχιστεί και τα υπόλοιπα χρόνια για όλες τις τάξεις της δευτεροβάθμιας αλλά και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.