6.4.2.2 Τα PocketPCs στην εκπαιδευτική διαδικασία

Η προώθηση της συνεργατικής μάθησης θεωρείται ως ο κύριος σκόπος των σχολείων σήμερα, με το μολύβι και το χαρτί να μην προσφέρονται πλέον εύκολα σε μια τέτοια συλλογική εργασία, σε αντίθεση με έναν φορητό υπολογιστή τσέπης (pocket pc).

Πολλές είναι οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τη σκοπιμότητα των Pocket PC ως εργαλείο στην τάξη αλλά και ως εναλλακτική λύση σε ειδικές αίθουσες υπολογιστών. Η αρχική ιδέα αυτών των ερευνών αφορούσε στο αν ένα ασύρματο Pocket PC θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ένα χαμηλού κόστους εργαλείο μάθησης στην τάξη έναντι των ηλεκτρονικών υπολογιστών που ήδη χρησιμοποιούνται.

Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών (όπως για παράδειγμα της εταιρείας International Data Corporation - IDC) είναι πολύ ενδιαφέροντα. Επομένως, ποιό είναι το μέλλον των συσκευών αυτών στην εκπαιδευτική διαδικασία;

Κατ’αρχήν, σημαντικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια έχει ο σωστός χειρισμός. Η αξιοποίηση των Pocket PCs είναι πιθανόν να χάσει το ενδιαφέρον της από τους εκπαιδευόμενους, όταν αυτοί την αντιμετωπίζουν ως άμεση ανάγκη αντικατάστασης άλλων φορητών συσκευών (όπως για παράδειγμα τα laptop). Όμως, αν οι μαθητές δουν με άλλη ματιά τα Pocket PCs, δηλαδή σαν ένα διαφορετικό εργαλείο στην τάξη μέσω του οποίου μπορούν να κάνουν ηλεκτρονικές αξιολογήσεις του περιεχομένου του μαθήματος και να πραγματοποιούν ασκήσεις με ήχο και εικόνα, σίγουρα τότε θα εντυπωσιαστούν και θα τους κινηθεί η περιέργεια για περαιτέρω αξιοποίησή τους.

Οι εκπαιδευτικοί έχουν πειστεί για τη χρησιμότητα αυτής της τεχνολογίας και είναι πλέον πρόθυμοι να τη χρησιμοποιήσουν και μάλιστα να αλλάξουν ριζικά τις εκπαιδευτικές τους προσεγγίσεις έτσι ώστε να εποφεληθούν από την πληθώρα των δυνατοτήτων των συσκευών αυτών.

Παρακάτω θα αναλύσουμε μερικές εφαρμογές στις οποίες τα PocketPC μπορούν να λειτουργήσουν ως κίνητρο για την υποστήριξη της διδασκαλίας και της μαθησιακές δραστηριότητες.

  •       Συμμετοχή μέσω προσομείωσης (Participatory Simulations)
Η μέθοδος της προσομείωσης προσφέρει παραγωγικές δυνατότητες στον τρόπο μάθησης στις οποίες ο εκπαιδευόμενος μπορεί να έχει ενεργή συμμετοχή, η οποία παρέχει ένα πιο αποτελεσματικό περιβάλλον μάθησης. Οι δημιουργοί της ιστοσελίδας   Hi-CEsCooties(http://www.pocketpc.hice-dev.org/downloads.php), σχεδίασαν μια εφαρμογή για τη διδασκαλία του τρίοπου μετάδωσης ασθενειών, όπως  HIV και STDs μέσω της συμμετοχικής προσομοίωσης, στην οποία οι μαθητές μαθαίνουν τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η εξάπλωση των ασθενειών αυτών.

Ο δάσκαλος ορίζει ένα από τα Pocket PC ως φορέα της ασθένειας (εν αγνοία των μαθητών)και στη συνέχεια η συσκευή - φορέας θα αποστέλνει μηνύματα στις άλλες συσκευές μέχρι να «νοσήσουν» όλοι (όπως φαίνεται στις παρακάτω εικόνες).

Picture
Picture


Τελικά έχουν προσβληθεί όλες οι συσκευές των μαθητών και στη συνέχεια αυτοί  πρέπει να καθορίσουν ποιά συσκευή τους μετέδωσε τη νόσο. Μέσω αυτής της διαδικασίας, μπορούν πλέον να κατανοήσουν ότι μπορεί να έχουν μολυνθεί από άτομα τα οποία δεν συνάντησαν άμεσα.

Επομένως, οι συμμετοχικές προσομοιώσεις είναι ένα νέο είδος εκπαιδευτικού λογισμικού που αξιοποιεί πραγματικά τις δυνατότητες του PocketPC.
  •       Συνεργασία (Collaboration)
Από τις αρχές του 21ου αιώνα παρατηρείται μια συνεχής προσπάθεια των εκπαιδευτικών στις αίθουσες διδασκαλίας, με σκοπό να βοηθήσουν τους μαθητές να κατανοήσουν πώς να συνεργάζονται παραγωγικά. Για τη στήριξη αυτού του εκπαιδευτικού στόχου έχει ανπτυχθεί ένα πρόγραμμα συνεργατικής μάθησης (Collaborative PiCo MapCP) από την εταιρεία Hi-CE, που επιτρέπει στους εκπαιδευόμενους να εργάζονται μαζί συγχρονισμένα μέσω της οθόνης ενός Pocket PC.

Αντί να έχουμε μια ομάδα μαθητών οι οποίοι εργάζονται όλοι μαζί στον πίνακα της τάξης, με τα PocketPC κάθε μαθητής έχει ένα αντίγραφο της εργασίας και όλοι μαζί μπορούν να κάνουν αλλαγές σε αυτό ταυτόχρονα. Η χρήση αυτών των συσκευών στην τάξη δεν πρέπει να δημιουργεί φόβο στους μαθητές, αλλά την αίσθηση για ομαδική συνεργασία. Η δημιουργία μιας διεπαφής προγραμματισμού εφαρμογών (Application Programming Interface - API), θα βοηθήσει ιδιαίτερα τους μαθητές στην προσθήκη αυτού του σύγχρονου καταμερισμού της εργασίας από πολλαπλές οθόνες χρηστών. 
  •     Βίντεο και ήχος(Video and voice)
Οι νέοι σήμερα ασχολούνται περισσότερο με θέματα που αφορούν τον ήχο και την εικόνα και όχι με το κείμενο. Οι αφηγήσεις ιστοριών (με λογικά επιχειρήματα) και εκφράζοντας τον εαυτό τους μέσα από αυτά, φανερώνει τις δεξιότητες που έχουν οι νέοι στις νέες αυτές εφαρμογές. Για την υποστήριξη των δεξιοτήτων αυτών, έχουν αναπτυχθεί πολλά εργαλεία επεξεργασίας βίντεο, όπως το PocketVideo για PocketPC, που επιτρέπει στους νέους να δημιουργούν βίντεο της αρεσκείας τους με λήψη εικόνων από την κάμερα και ηχογράφηση από το μικρόφωνο της συσκευής τους.

Όπως και με τις συμμετοχικές προσομοιώσεις, αναμένουμε να δούμε μια έκρηξη του βίντεο με βάση το εκπαιδευτικό λογισμικό.