7.4.1.2 Τεχνολογική υποστήριξη

Picture
Το ερευνητικό έργο Savannah είναι ένα σύστημα client / server, στο οποίο οι φορητοί υπολογιστές (Ipaq 5450) που μεταφέρουν οι μαθητές / λιοντάρια ενεργούν ως πελάτες κινητής τηλεφωνίας σε έναν υπολογιστή – διακομιστή παιχνιδιών.

Στα κινητά των μαθητών έχουν ενσωματωθεί δυνατότητες ασύρματης δικτύωσης 802,11b, πλήρης έγχρωμες οθόνες, ακουστικά συστήματα και 256Mb χώρος αποθήκευσης δεδομένων στη συσκευή κάθε μαθητή, για να μπορεί να καταγράφει και να αποθηκεύει όλες τις εικόνες και τους ήχους που χρησιμοποιούνται στο παιχνίδι. Τέλος, στις δυνατότητες αυτές συμπεριλαμβάνεται και μια συνημμένη μονάδα GPS για δυνατότητα χαρτογράφησης του χώρου και εύκολης περιήγησης σε αυτόν.

Οι δυνατότητες αυτές επιτρέπουν στο κινητό των μαθητών να εκτελεί τις εξής λειτουργίες:
  •      Να καθορίζουν (οι μαθητές) τη θέση τους στον υπαίθριο χώρο του παιχνιδιού.
  •      Η συσκευή δέχεται εισροές από τους χρήστες με τη μορφή ειδοποιήσεων («σήμα», «επίθεση»), προειδοποιώντας τον χρήστη της.
  •      Επιτυγχάνεται η διαβίβαση πληροφοριών για τον εντοπισμό και τη διεπαφή χρήστη - ειδοποίησης από τον απομακρυσμένο διακομιστή παιχνιδιών μέσω της ασύρματης δικτύωσης.
  •      Τέλος, αποδέχονται τις αιτήσεις από το διακομιστή παιχνιδιού που απευθύνονται σε μεμονωμένους πελάτες για την εμφάνιση μιας εικόνας ή ενός μηνύματος, την αναπαραγωγή ενός αρχείου ήχου ή την αλλαγή του επιπέδου ενέργειας που εμφανίζεται στην οθόνη του μαθητή.

Ο διακομιστής του παιχνιδιού χρησιμοποιεί τις πληροφορίες που έλαβε από το κινητό των μαθητών έτσι ώστε να καθορίσει τι συνέβει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού
και αν οι μαθητές κατόρθωσαν να αποκτήσουν μια εμπειρία του τρόπου ζωής των λιονταριών της σαβάνας. Για παράδειγμα, ο διακομιστής ερμηνεύει τις εισερχόμενες πληροφορίες θέσης από τους μαθητές σε σχέση με τους χάρτες που αφορούν την εικονική Savannah και το φυσικό χώρο του παιχνιδιού.

Ως αποτέλεσμα, ο διακομιστής μπορεί να αναθέσει έναν πελάτη να εγκαταστήσει έναν ήχο, εικόνα ή μυρωδιά που αντιπροσωπεύει κάτι που το παιδί / λιοντάρι θα αντιμετώπιζε σε αυτή τη θέση στην εικονική Savannah
, όπως είναι ένας οργισμένος ελέφαντας.