3.2.2 Παράγοντες δημιουργίας του m-Learning

Οι βασικοί παράγοντες που αποτέλεσαν το κίνητρο για τη δημιουργία του m-Learning είναι οι ακόλουθοι:

  • Η επικοινωνία (communication).
Μια κινητή συσκευή δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να ανταλλάσουν μεταξύ τους μηνύματα μέχρι και φωτογραφίες. Αυτή η τάση της ανταλλαγής πληροφοριών αποτελεί από μόνη της ένα κίνητρο μάθησης. Εξίσου σημαντική μπορεί να θεωρηθεί και η ύπαρξη μεγάλης ποσότητας περιεχομένου (content) ελεύθερα διαθέσιμου στο διαδίκτυο, καθώς και η ελεύθερη πρόσβαση σε ιστότοπους μέσω της χρήσης ασύρματης δικτύωσης.

Σύμφωνα με τον Ramsden, «το να κατέχουν οι μαθητές μια κινητή συσκευή τους επιτρέπει να θέτουν ερωτο-απαντήσεις σε μια online συνομιλία ακόμη και κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος. Οι μαθητές συνήθως, το βρίσκουν πολύ χρήσιμο κατά τη διάρκεια της μάθησης» (Ramsden 2005).

Ενώ κατά τον Trinder, «η χρήση μιας mobile συσκευής μπορεί να φανεί περισσότερο χρήσιμη στους μαθητές με έλλειψη αυτοεκτίμηση, αφού αλλιώς συμμετέχουν σε μια πρόσωπο με πρόσωπο συζήτηση, και αλλιώς (όταν τους δίνεται η ευκαιρία μέσω της κινητής τους συσκευής) να πραγματοποιήσουν τη συζήτηση αυτή από το σπίτι» (Trinder 2006).   

  • Η αυτοπεποίθεση (confidence).
Όπως είπαμε ήδη προηγουμένος, η χρήση των κινητών συσκευών αναπτύσει περισσότερο το αίσθημα της αυτοπεποίθεσης. Χρήσιμο σε αυτό μπόρει να φανεί και το Internet, αφού οι χρήστες των συσκευών αυτών μπορούν να συνδεθούν ασύρματα σε όποιο σημείο και να βρίσκονται. Με αυτό τον τρόπο, οι μαθητές μπορούν να αναζητήσουν την απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα θα τους έθετε ο δάσκαλος μέσω της μηχανής αναζήτησης Google. Έτσι οι μαθητές κερδίζουν πολύτιμο χρόνο στην απάντηση των ερωτημάτων που τους ανατίθενται σε σχέση με την πολύωρη αναζήτηση σε βιβλία και βιβλιοθήκες.

  • Η συνοχή διαφορετικών πλαισίων μάθησης.
Οι κινητές συσκευές, οι οποίες χρησιμοποιούνται ήδη από τους νέους από πολύ μικρή ηλικία και είναι εξοικειωμένοι στη χρήση τους, ενθαρύνουν τους νεαρούς μαθητές στη χρησιμοιήσή τους σε αυτό το νέο τρόπο μάθησης. Έτσι, μέσω της χρήσης των κινητών συσκευών τους παρέχεται η κατάλληλη υποστήριξη που θα ελλατώσει την πίεση και το άγχος που προκαλείται στους μαθητές κατά την ανάγνωση σχολικών βιβλίων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εμπλακούν περισσότερο στη διαδικασία της μάθησης παρά να αποχωρήσουν από αυτήν. Αυτό μπορεί εύκολα να εξηγηθεί επειδή είναι διαφορετικός ο τρόπος που θα καθήσει σε ένα συγκεκριμένο μέρος (για παράδειγμα σε ένα γραφείο) να μελετήσει ο μαθητής την ύλη του, και αλλιώς μέσω της κινητής του συσκευής οπουδήποτε και κυρίως οποιαδήποτε στιγμή θελήσει.
  • Το αίσθημα της ιδιοκτησίας (ownership).
Το αίσθημα της κατοχής μιας φορητής συσκευής είνμαι διαφορετικό για κάθε μαθητή, όπως διαφορετικός είναι και ο τρόπος χρησιμοποίησής της.

Έτσι, οι μαθητές χρησιμοποιούν και προσαρμόζουν τις κινητές τους συσκευές ανάλογα με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους, αλλά και στο κατά πόσο αυτές μπορούν να τους προσφέρουν βοήθειες παρέχοντάς τους επιπλέον δυνατότητες. Όμως, αυτή η προσαρμοστικότητα της τεχνολογίας, μπορεί να προκαλέσει ανατρεπτικά αποτελέσματα και να χρησιμοποιηθεί με τέτοιο τρόπο που δεν προβλέφτηκε αρχικά από τους σχεδιαστές της, ώστε να υπονομεύσει τον αρχικό της σκοπό.

  • Η διασκέδαση (fun).
Μια από τις πολλές δυνατότητες που μπορούν να προσφέρει η κατοχή μιας κινητής συσκευής είναι και η αίσθηση της διασκέδασης. Οι νέοι σήμερα αισθάνονται χαρούμενοι με την απόκτηση τέτοιων συσκευών, γεγονός που τους ωθεί να τις χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο. Το γεγονός αυτό μπορεί να φαίνεται διασκεδαστικό από τους μαθητές και να τους δημιουργεί το κατάλληλο κίνητρο μάθησης. Επίσης, μια τέτοια συσκευή με τις πολυμεσικές εφαρμογές που προσφέρει (γραφικά, ήχος, εικόνες, παιχνίδια) μπορεί να προκαλέσει την περιέργεια ώστε να μάθει κάποιος διασκεδάζοντας.