7.2 Η μάθηση μέσω της διδασκαλίας

Η μάθηση, λοιπόν, εξελίσσεται μέσω της διδασκαλίας όπως και η διδασκαλία μέσω της μάθησης, και ο μαθητής καλείται να αυτονομηθεί βαθμιαία από το παραδοσιακό δασκαλοκεντρικό σύστημα μετάδοσης της γνώσης, έχοντας επεξεργαστεί με επάρκεια την επαγωγική μέθοδο (Κανάκης, 1990), το μεθοδολογικό εκείνο εργαλείο που τον καλεί στην αναζήτηση της γνώσης. Εστιαζόμενος σε ιδέες και έννοιες, παρά σε εννοιολογικά ασύνδετα μεταξύ τους γνωστικά σχήματα, μέσα από τη συνεργατική μάθηση, επικυρώνει τα πορίσματά του με την ανάληψη και την περάτωση δραστηριοτήτων και συνθετικών εργασιών, που τον παροτρύνουν στην ενεργό συμμετοχή. Σε κάθε στάδιο της δραστηριότητας που αναλαμβάνει, θα πρέπει να νομιμοποιήσει τις επιλογές του και τα συμπεράσματά του κάνοντας χρήση μεθόδων επιβεβαίωσης και ελέγχου των υποθέσεων. Βασική συνιστώσα της διερευνητικής και ανακαλυπτικής μάθησης είναι η αρχή πως το περιεχόμενο και οι διαδικασίες αποτελούν αδιάσπαστες ενότητες της μάθησης.

Eίναι αναγκαίο να επισημανθεί εδώ η αμφίδρομη σχέση που υπάρχει μεταξύ τεχνολογίας και εκπαιδευτικής μάθησης (Cuban, 1986, 2001. Means, 1994). Η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει την αναδόμηση ενός εκπαιδευτικού συστήματος και του αναλυτικού προγράμματος που προσφέρει. Από την άλλη, όμως, ένα εκπαιδευτικό σύστημα, εάν διαμορφωθεί κατάλληλα, μπορεί να υποστηρίξει την εισαγωγή της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία. Δυστυχώς, αρκετές φορές, αυτοί που καθορίζουν την εκπαιδευτική πολιτική έχουν την απλουστευμένη αντίληψη ότι το μόνο που χρειάζεται για να πετύχει η εισαγωγή εκπαιδευτικής τεχνολογίας στα σχολεία είναι να αγοραστούν ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Υπολογισμοί έχουν δείξει ότι μια καλή κατανομή ενός προϋπολογισμού είναι να αφιερωθεί το ένα τρίτο του για αγορά εξοπλισμού, το ένα τρίτο για αγορά λογισμικών και το ένα τρίτο για επιμόρφωση των εκπαιδευτικών (Web-Based Commission, 2000).


Γενικά, έχουν αναπτυχθεί πολλά εκπαιδευτικά συστήματα λογισμικού (για εξάσκηση, μάθηση και καθοδήγηση) χρησιμοποιώντας υπολογιστές γραφείου. Όμως, οι μαθητές κατά τη διάρκεια της μάθησης είναι αναγκασμένοι να βρίσκονται στάσιμοι μπροστά απο τον υπολογιστή τους. Επομένως, αυτά τα συστήματα υποστηρίζουν την δυσκολία αυτής της μάθησης οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή.

Συγκρίνοντας την υποβοηθούμενη εκμάθηση των επιτραπέζιων υπολογιστών, η κινητή εκμάθηση αυξάνει πλήρως την ικανότητα των μαθητών να μεταφέρουν μαζί τους το εκπαιδευτικό τους περιβάλλον (OgataandYano 2004). Η μάθηση με τη χρήση φορητών συσκευών εφαρμόζεται κυρίως σε ελαφρυές συσκευές όπως τα PDA (που αναφέραμε προηγουμένως), κυψελοειδών κινητών τηλεφώνων και άλλων πολλών. Αυτές οι κινητές συσκευές μπορούν να συνδεθούν στο Internet με ασύρματες τεχνολογίες επικοινωνιών. Έτσι, οι μαθητές μπορούν απλά και μεθοδικά να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τις μαθησιακές τους ανάγκες.