3.1.4 Τεχνολογίες e-Learning

Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μια σημαντική ανάπτυξη στον τομέα του e-Learning καθώς συνδυάζει και αξιοποιεί μία πληθώρα από τεχνολογίες και τεχνοτροπίες, καθώς επίσης προωθεί σημαντικά την ανάπτυξη καινούργιων, όπως θα δούμε στη συνέχεια με το m-Learning (Keegan, D., 2003). Παρατηρούμε ωστόσο την ποικιλία που παρουσιάζουν τόσο στην πολυπλοκότητα όσο και στις απαιτήσεις σε υπολογιστική ισχύ και σε ταχύτητα μεταγωγής δεδομένων (bandwidth).  

Συνήθως, το e-Learning συνίσταται ως μία απλή συλλογή κειμένων (αρχεία σε μορφή html) τα οποία μπορεί να ανατρέξει οποιαδήποτε στιγμή ο χρήστης. Η μορφή αυτή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής καθώς δεν χρειάζεται ιδιαίτερες απαιτήσεις από πλευράς επεξεργαστικής ισχύος και bandwidth.

Ωστόσο, η ολοένα και περισσότερο αυξανόμενη ζήτηση για μεγαλύτερη μεταγωγή πακέτων με το λιγότερο δυνατόν bandwidth, οδήγησε σε ποιό εξελιγμένες μορφές με το ίδιο μοτίβο  αλλά διαφοροποιόντας τη μορφή του διδακτικού υλικού. Οι νέες μορφές που προκύπτουν είναι τύπου streaming ή compressed video και audio, multimedia παρουσιάσεων, java applets ή και shockwave flash plugins κ.λπ. (Bates, P. J., 2002).