8.2 Το Podcasting ως μέσω έκφρασης

Picture
Η διάδοση του podcasting ως εναλλακτικού μέσου έκφρασης σχεδόν συμβαδίζει με τη διάδοση της χρήσης συσκευών τύπου iPod και την αύξηση των ταχυτήτων πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Οι “podcasters” του Διαδικτύου μπορεί να είναι απο απλοί ερασιτέχνες ως και ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί που χρησιμοποιούν αυτό τον τρόπο μετάδοσης.

Μια σημαντική διαφορά του podcasting από το ραδιόφωνο (ή την τηλεόραση) όπως το ξέρουμε είναι η δυνατότητα χρήσης “on-demand”, δηλαδή όταν ο χρήστης το επιθυμεί. Τα πολυμέσα (αρχεία ήχου και βίντεο) δημοσιεύονται σε έναν ιστότοπο και έτσι γίνονται διαθέσιμα στο ευρύ κοινό. Ο χρήστης του διαδικτύου τότε μπορεί να «κατεβάσει» τα αρχεία από τους ιστοτόπους της επιλογής του.

Υπάρχει επίσης και η επιλογή να γραφτεί κανείς «συνδρομητής» (μέσω RSS) σε κάποια “podcasts” που τροφοδοτούνται με πολυμέσα, μεταφορτώνοντάς τα παράλληλα σε μια φορητή συσκευή τύπου iPod ή σε κινητό τηλέφωνο νέας γενιάς. Έτσι ο χρήστης μπορεί να τα ακούσει και να τα δει όποτε επιθυμεί, ακόμα κι όταν έχει διακοπεί η σύνδεσή του με το Διαδίκτυο.

Μέσα στην πληθώρα των διαθέσιμων podcasts υπάρχουν «εκπομπές» κάθε είδους και περιεχομένου. Η πολιτική σημασία αυτού του νέου μέσου έκφρασης είναι προφανής, καθώς η τεχνολογία έχει ανοίξει νέες διόδους επικοινωνίας και υπάρχουν ήδη πολλοί δημοφιλείς “podcasters” με αξιόλογο ακροατήριο.