6.4.2.1 Τηλεδιάσκεψη με τη χρήση των PocketPC

Picture
Τη σημερινή εποχή, η παροχή υπηρεσιών streaming media σε υπολογιστές τσέπης είναι πλέον εφικτή μέσω της χρήσης λογισμικού ανοικτού κώδικα (open source). Πολλές είναι οι εταιρείες τηλεφωνίας οι οποίες βλέποντας τη δυνατότητα που παρέχει το Internet στους χρήστες για επικοινωνία μέσω των κινητών συσκευών, δημιούργησαν τέτοια λογισμικά που προορίζονται για προσωπική χρήση. Ενδεικτικά προϊόντα είναι το Windows Live Messenger, το Google Talk, το Skype και το Yahoo Messenger. Τα λογισμικά αυτά υποστηρίζονται πλέον εκτός από τους επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές, και από «υπολογιστές παλάμης» όπως είναι τα Pocket PC.

Μια τηλεδιάσκεψη μπορεί να περιλαμβάνει μια απλή τηλεφωνική κλήση ή να είναι πιο σύνθετη με μετάδοση κινούμενης εικόνας και δεδομένων. Βασικό συστατικό στην πραγματοποίηση αλλά και στην ποιότητα μιας τηλεδιάσκεψης αποτελεί ο εξοπλισμός προκειμένου αυτή να πραγματοποιηθεί. Γι’αυτό το λόγο συσκευές όπως τα Pocket PCs πληρούν τέτοιες υπηρεσίες καθώς διαθέτουν οθόνες υψηλής ευκρίνειας, δυνατότητες λήψης βίντεο και ανεπτυγμένα οπτικοακουστικά μέσα.

Υπάρχουν όμως και πολλοί περιορισμοί που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την πραγματοποίηση μιας τηλεδιάσκεψης με τα
Pocket
PCs. Θα πρέπει για παράδειγμα να εγκατασταθεί κάποιο από τα λογισμικά που αναφέραμε προηγουμένως (πχ. Skype) στη φορητή συσκευή. Βέβαια, το ίδιο λογισμικό θα πρέπει να είναι εγκατεστημένο και στο άλλο άκρο της τηλεδιάσκεψης για την πραγματοποίησή της.

Επίσης, για την πραγματοποίηση της τηλεδιάσκεψης, χρειάζεται μια κάμερα η οποία θα είναι ενσωματωμένη στη συσκευή ή θα εγκαθίσταται σαν εξωτερική συσκευή.

Τέλος, για την πραγματοποίηση της τηλεδιάσκεψης είναι απαραίτητη κάποια μορφή σύνδεσης, όπως είναι η ασύρματη σύνδεση WiFi είναι πολύ συνηθισμένη σε τέτοιου είδους συσκευές.

Η τηλεδιάσκεψη με φορητές συσκευές ανοίγει νέους ορίζοντες καθώς και τρόπους επικοινωνίας. Μπορούμε πλέον με μια τέτοια συσκευή να έρθουμε σε επαφή με εικόνα και ήχο με αγαπημένα μας πρόσωπα, αλλά και οι μαθητές μπορούν να επικοωνήσουν άμεσα με το δάσκαλό τους για πιθανές απορίες. Εφαρμογές τηλεδιάσκεψης στην εκπαιδευτική διαδικασία θα δούμε στην επόμενη ενότητα.