6.3.2 Εφαρμογή των e-books στην εκπαιδευτική διαδικασία  

Οι σημερινοί ψηφιακοί αναγνώστες μπορούν να αξιοποιηθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα, αντικαθιστώντας το σύνολο των σχολικών βιβλίων του μαθητή. Ήδη κάποια βιβλία για το σκοπό αυτό διαθέτουν και ψηφιακή έκδοση. Η χρήση τους αυτή μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη:
  •       Στην προστασία του περιβάλλοντος, αφού μειώνονται πλέον οι ανάγκες για χαρτί.
  •       Σε οικονομικούς παράγοντες, καθώς ελλατώνονται τα έξοδα του δημοσίου για την αγορά χαρτιού, εκτύπωσης, αποθήκευσης αλλά και διακίνησης σχολικών βιβλίων και τετραδίων.
  •        Τέλος, η σωματική υγεία των μαθητών ωφελείται από το γεγονός ότι η σχολική τους τσάντα θα ελαφρύνει, απαλλάσοντάς τους από πόνους στη σπονδυλική τους στήλη.
Ο ψηφιακός αναγνώστης παρέχει πρόσβαση στο ηλεκτρονικό βιβλίο, το οποίο αποτελεί στην ουσία την ψηφιακή έκδοση ενός συμβατικού βιβλίου. Αντιθέτως, η εκπαιδευτική διαδικασία μετατοπίζεται από το στενό και καθορισμένο πλαίσιο του σχολικού βιβλίου προς πιο δυναμικά και διαδραστικά μέσα. Η διδασκαλία βασίζεται όλο και περισσότερο (αντί στο απλό και στατικό κείμενο με λίγες εικόνες) σε πολυμεσικό περιεχόμενο που περιλαμβάνει ήχο, κινούμενη εικόνα (animation) και βίντεο. Ταυτόχρονα, μέσα στο νέο περιβάλλον απόκτησης γνώσης προκύπτουν νέες προκλήσεις, όπως είναι η εξατομικευμένη και στοχευμένη μάθηση προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες και ικανότητες του μαθητή. Είναι απαραίτητο επίσης η γνώση να είναι πάντοτε επίκαιρη με ανανέωση, αναβάθμιση καθώς επίσης και βελτίωση του περιεχομένου.

Επομένως, η μελέτη ξεφεύγει πλέον από την απλή ροή πληροφορίας που χαρακτηρίζει το κλασικό βιβλίο και στηρίζεται περισσότερο στην εξειδικευμένη αναζήτηση πληροφοριών στο κείμενο και τις αντίστοιχες πηγές, τη δημιουργία σελιδοδεικτών (bookmarks), υπερσυνδέσμων (hyperlinks) και τέλος τη ταυτόχρονη χρήση απλού αλλά και ορθογραφικού λεξικού.

Οι σύγχρονες συνθήκες ενισχύουν τη συνεργατική μάθηση μέσα από τη συνεργασία των μαθητών, την εκτέλεση ομαδικών εργασιών και την συμμετοχή σε δραστηριότητες. Η αμφίδρομη επικοινωνία και αλληλεπίδραση μεταξύ μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων στα πλαίσια της εκπαιδευτικής διαδιακασίας είναι βέβαιο ότι ευνοεί σε μεγάλο βαθμό την απόκτηση κριτικής γνώσης, Πλέον δεν αρκεί ο μαθητής να μελετά μόνος του παίρνοντας ατομικές σημειώσεις πάνω στο κείμενο ή στο τετράδιό του, αλλά ωφελείται περισσότερο όταν μοιράζεται και συζητά τις προσωπικές του απόψεις και παρατηρήσεις με τους υπόλοιπους.

Είναι προφανές ότι οι απαιτήσεις της σύγχρονης εκπαίδευσης δεν μπορούν να ικανοποιηθούν απλά από την μετατροπή των σχολικών βιβλίων ή πανεπιστημιακών συγγραμάτων σε ηλεκτρονική μορφή και την αντικατάστασή τους από τους ψηφιακούς αναγνώστες που είναι διαθέσιμοι σήμερα. Το ηλεκτρονικό βιβλίο πρέπει να είναι εργαλείο μάθησης, εμπλουτισμένο με πολυμέσα και διαδραστικές δυνατότητες, το οποίο θα συνδυαστεί κατάλληλα με ένα ειδικά διαμορφωμένο «σύστημα διαχείρισης μάθησης».