2.2.3 Διάχυτη πληροφορική – PervasiveComputing

Picture
Στο περιβάλλον διάχυτης υπολογιστικής (Pervasive Computing), μια κατάλληλα διαμορφωμένη συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πύλη για τον χρήστη της για το πέρασμα σε έναν χώρο με χρήσιμες πληροφορίες και εφαρμογές και όχι ως μια «αποθήκη» λογισμικού την οποία διαχειρίζεται ο χρήστης. Όσων αφορά την εφαρμογή, αυτή είναι το μέσο με το οποίο ο χρήστης διεκπεrαιώνει μια εργασία και όχι κάποιο είδος λογισμικού, χωρίς το οποίο δεν μπορούν να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες μιας συσκευής.

Υπάρχουν συσκευές με την ικανότητα να καταγράφουν τα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεται ο χρήστης παρέχουν στα “ubiquitous και pervasive” συστήματα που είναι συνδεδεμένες, τις σχετικές πληροφορίες. Με τη σειρά τους, τα συστήματα αυτά τις αξιοποιούν με σκοπό την ομαλή αλληλεπίδραση με τους χρήστες αλλά και τις υπόλοιπες συσκευές που είναι συνδεδεμένες.

 Μέσω του περιβάλλοντος της διάχυτης υπολογιστικής (Pervasive Computing), οι χρήστες μπορούν να βρίσκονται πλέον σε κίνηση, οι συσκευές πληροφοριών αποκτούν περισσότερες λειτουργίες, και η επικοινωνία γινέται ευκολότερη, μεταξύ ανθρώπων και αντικειμένων, καθώς και αντικειμένων μεταξύ τους. (Ark and Selker 1999)